Biomedix Egészségközpont

Debrecen, Küküllő u. 12-16. • info@biomedix.hu

Hírek, újdonságok


                                                                                                                                                                                              
 

Ez a rovatunk figyelemre méltó érdekességeket, híreket, újdonságokat tartalmaz, mindenkinek közérthetően. A cikkek rendszeresen újulnak, figyelje érdeklődéssel!

   Fájdalma van a gerincénél?  Olvassa el!   

   Mit nevezünk Gerincsérvnek?

A porckorongok a gerinc csigolyái között elhelyezkedő, lengéscsillapító, a gerinc elaszticitását biztosító egységek. Állományuk egy egy külső, erős rostos gyűrűből (anulus fibrosus) és egy belső, kocsonyás magból (nucleus pulposus) épül fel. Életünk kezdeti szakaszában a porckorongok tápanyagellátása vérerek útján történik, amelyek azonban a későbbiekben bezáródnak.

Amennyiben a külső rostos gyűrű a terhelésekkel szemben nem elég ellenálló, folytonossága megszakadhat és a belső kocsonyás állomány kiboltosulhat a helyéről. Ekkor gerincsérvről beszélünk. A fokozatokat illetően kitüremkedést( protrusio), kiboltosulást (prolapsus), kizáródást (hernia) említhetünk. Attól függően hogy a kiboltosulás milyen környező szövetekre gyakorol nyomást, változnak a tünetek. A nyomás korlátozódhat a csigolyák között kilépő ideggyökre vagy kiterjedhet akár a gerincvelőre is. A folyamat következménye lehet helyi és kisugárzó fájdalom, funkciókiesés, bénulás, érzéketlenség az említett ideg által beidegzett területen.

A nyaki gerinc szakaszán kialakuló gerincsérvek szinte minden életkorban előfordulhatnak. Az idáig vezető okok mint minden gerincsérv esetén degeneratív folyamatok, monoton, helytelen testtartások-túlterhelések (gyakran munkahelyzettel összefüggően) lehetnek. Fájdalmak a kiboltosult porckorongrészlet által okozott nyomás lokalizációjának megfelelően egy -, vagy kétoldalúan a nyak-vállöv területén illetve a karba sugárzóan léphetnek fel. Gyakorta kíséri a tüneteket bizsergés, zsibbadás érzése, valamint fejfájás, szédülés és úgynevezett vegetatív symptomák.

A gerinc középső, háti szakaszán nagyon ritkán fordulnak elő porckorong kiboltosulások és ezek az esetek nagy többségében tünetmentesen zajlanak. Ha mégis provokálnak tüneteket akkor ez a mellkason a bordák lefutásának megfelelően előre sugárzó fájdalom képében jelentkezik.

A gerinc alsó, úgynevezett lumbális szakaszán kialakult gerincsérvek a leggyakrabban előforduló gerincsérvek közé sorolhatóak. A kialakulás helye általában a derék gerincszakaszának 4-5 vagy a derék 5 és keresztcsonti 1-es csigolya között lévő porckorong. A derék kóros irányú túlterhelései, a vibrációs munkahelyi ártalmak, vagy akár egy-egy rossz mozdulat is vezethetnek a tünetek megjelenéséhez. A fő tünet ebben az esetben a helyi derékfájdalom, a farba, lábba kisugárzó fájdalom, melynek pontos helye szintén a kiboltosulás mértékéhez, helyéhez mérten tipikus. Zsibbadás, bizsergés, valamint súlyosabb eseteknél bizonyos izomcsoportok gyengülése, bénulása is bekövetkezhet.

  • Legújabb gyógytorna lehetőség a gerincsérv gyógyításában:

Mc Kenzie gyógytorna.

Az új- zélandi Robin McKenzie által kifejlesztett módszer a gerincet, illetve a végtagokat érintő ízületi panaszok diagnosztizálására és kezelésére alkalmazható. McKenzie terápia egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. A McKenzie módszerrel leggyakrabban a porckorong betegségeit (protrusio, prolapsus, discus hernia), illetve a karba és lábba sugárzó fájdalmat, zsibbadást kezeljük. Az orvos akkor ajánlja a McKenzie tornát, ha az adott gerincbetegség olyan stádiumban van, hogy műtét nélkül várható javulás.

A McKenzie módszer olyan aktív mozgásterápia, amelyben nagy hangsúlyt kapnak a páciens által önállóan végezhető gerinctorna gyakorlatok, amelyekkel képes befolyásolni a fájdalmát, és a probléma kimenetelét. A McKenzie gyógytorna gyakorlatok könnyen megtanulhatók, és az életmódra vonatkozó tanácsokkal (helyes testtartás, ülés, munkavégzés, emelés) is kiegészítése. Az első alkalommal alapos mozgásszervi vizsgálat történik, melynek során a gyógytornász meghatározza a fájdalom feltételezhető okát. A vizsgálat eredményének alapján összeállítja a személyre szóló kezelési programot, amelyet kezdetben sűrűbb, majd egyre ritkuló kontroll mellett a páciens otthonában végezhet. Porckorong sérvnél például az elmozdult porckorongot célzott mozdulatokkal olyan helyzetbe lehet hozni, hogy az ne nyomja az ideggyököt. Ezeket a mozdulatokat meghatározott gyakorisággal végzik a páciensek, bizonyos mozdulatokat pedig egyáltalán nem végezhetnek. 

Ajánlott:                                                                                                                         

  • Porckorongsérv
  • Porckorong kiboltosulás
  • Karba ill. lábba kisugárzó fájdalom
  • Helytelen testtartásból adódó derék-, hát- nyakfájdalom
  • Kontraktúra, hegesedés, letapadás miatti derék-, hát-, nyakfájdalom
  • Gerincfájdalom, nyak és derék fájdalmas állapota esetén.

Mc Kenzie gyógytorna, és minden típusú gyógytorna elérhető Debrecenben a Küküllő u.12:  BIOMEDIX Egészségközpontban.